НОВИНИ‎ > ‎

В Дигиталната демокрация ли сме?

posted Feb 11, 2020, 4:51 AM by Institute Perspectives

Институт Перспективи ще подкрепя демократичният съюз и активното гражданство в дигиталната ера, съвместно с 14 партньорски организации от Европа, които представляват месни власти, образователни институции и граждански организации в Швеция, Словения, Сърбия, Италия, Полша, Латвия, Румъния, Северна Македония, Хърватия, Белгия, Франция и Чехия.

През следващите две години чрез координацията на федерацията на общините в Мадрид, ще се реализират десетки инициативи, които ще подобрят разбиранията за последиците от дигиталната трансформация върху демокрацията от местно, регионално до Европейско ниво. Ангажирайки европейски местни и регионални политици и граждани, които да предоставят знания и инструменти за стимулиране на демократичното и гражданското участие в цяла Европа ще се подкрепи демократичния съюз в цифровата ера.

Първата международна конференция по проекта се състоя от 4 до 7 февруари 2020 г. в гр. Пенне, провинция Абрузо, Италия. В нея участие взеха Председателят на Институт Перспективи и секретарят. Те участваха активно в дискусиите и представиха натрупаният опит на Р България, свързан с дигитализацията.

По време на международната среща, г-н Куйтов, имаше възможността да постави началото на нови партньорства с част от партньорските организации от Испания, Белгия и Словения.

Неформални разговори бяха осъществени с доц.Сандро Ди Минко, специалист в областта на европейското компютърно право и новите технологии. Интересното в неговата биография е, че той е един от първите „Еразъм“ студенти в Европа.


Ползотворен беше и разговорът с Prof. Enzo Fimiani  от University of Studies “Gabriele d’Annunzio” of Chieti-Pescara.


Кулминацията на конференцията беше интелектуалният дебат между г-н Куйтов и Roberto Chinzari, журналист в RAI и основен журналист на Италианският Премиер Джозепе Конте. Двамата обсъдиха, как интернет предоставя възможност на хората да участват в процесите по вземане на политически решения.
Comments