НОВИНИ‎ > ‎

Младите хора са солидарни с малките населени места

posted Sep 9, 2020, 1:52 PM by Institute Perspectives

От 4 до 8 септември 2020 г. реализирахме втората част от Лидерска програма – Нови хоризонти за малките населени места. Основната цел на която е участниците да развият компетентност за сътрудничество в местните власти, културни и образователни институции за да могат в партньорство да реализират успешно интеграционните политики на ЕС, чрез програмите от новото поколение 2021-2027 г.  Екипа на Институт Перспективи, изказва огромни благодарности на Кметство Батин, Община Борово, ПДТГ „Димитър Хадживасилев“, С.А. „Д. А. Ценов“, Родителски кооператив „Тих бял Дунав“ гр. Свищов за оказаната подкрепа при осъществяването на обучението.

В следващите редове Ви предлагаме да прочетете впечатленията на двама от участниците – Милен и Невена. 

Милен Миланов, 28 г. гр. Брезник.

Малките населени места в България. До тях можеш да стигнеш лесно или пък не чак толкова. В тях можеш да срещнеш добронамерени хора, с които да си поговориш за нещата от живота и да усетиш пулса на България.Едно обаче прави впечатление - липсата на перспективи пред младежта. Тя напуска своето родно място, стяга куфарите и поема дългият път към чужбина в търсене на възможности.Тези дни, като част от  Лидерската програма на „Институт Перспективи" посетих селата Вардим и Батин, както и градовете Борово и Свищов. Четири населени места на пръв поглед с различен профил, специфики, красоти, но всъщност умален модел на случващото се в нашата страна днес.В малкия град, известен със своето сребърно съкровище, се срещнах и със Росен на 16 години, родом от Борово, но в момента живеещ в София. Разказа ми за своето хоби - народните танци и последното участие на местния хореографски състав в Турция. Младежът също очерта трудностите си и тези пред връстниците му. Те се връщали в Борово само по празници или ваканции. Виждането му е, че нещата биха се оправили не само с печеленето на евро проекти, но и с откриването на повече работни места и достойни доходи."Младите хора като мен биха се върнали от чужбина само, ако видят реална промяна. Обединението е ключът към промяната, но дали ще се случи", попита ме неясно Емил. Той също е стегнал куфарите си, но след като завърши училище и най-вероятно ще влезе в статистиката на емигрант. В Свищов се срещнах и с още един млад човек - Мутлу. Той сподели, че ЕС е направил доста за страната ни от 2007 година насам. Родният си град Свищов определи като красив, но все още нуждаещ се от промяна. Връстниците му искали повече спортни площадки и места за отдих и спортуване. Завършвам все пак оптимистично, защото видях че районът на Свищов и Русе носи неопределена красота и чар. Малко са градовете не само у нас, но и в чужбина, дарени с различни природни дадености, с преминаването на река край тях, с равни и тучни земи.Мисля си, че макар и бавно ще излезем от летаргията и ще си дадем сметка, че всичко зависи от нас и ние носим позитивната промяна.

Невена Дончева, 24 г. Казанлък.

По време на обучителния семинар към Институт Перспективи се включиха 30 младежи, които разработваха свои проекти за развитие и подпомагане на малките населени места в България. Програмата съчетаваше в себе си запознаване на обучаващите се с историческите паметници в Свищов, забележителностите в село Вардим и културните обществени средища като читалището в гр. Борово, открития мост на Кольо Фичето в гр. Бяла и др. По време на посещенията на различните локации бяха проведени интервюта с местни жители, представители на общината и местни предприемачи, които споделиха визията за развитието на община Свищов през следващите 7 години с помощта на европейски проекти. Една от споделените визии за развитието на гр. Борово е реализирането на проект за подобряване на инфраструктурата на града с цел привличане на повече млади и трудоспособни хора, които да се установят и живеят в града. Друга амбициозна идея за развитие на социално-икономическата среда е амбициозния проект на предприемача Владимир. Той създава обучителна среда за деца сред природата, която нарича "селорт".Освен интересните активности, участниците разработиха проекти за Дигитална академия, Доброволчество, Обучение с цел информираност за често срещани психически заболявания и други. Тези и още проекти предстои да бъдат одобрени и реализирани през следващите седем години с помощта на будни младежи, заинтересува и от бъдещето на община Свищов и малките населени места в България.

Comments