НОВИНИ‎ > ‎

Младежи от Институт Перспективи взеха участие в международен обмен на тема- The Lifelong Gift

posted Jul 4, 2016, 2:49 PM by Institute Perspectives

В периода 20-29 юни 2016г. в Çanakkale (Чанаккале), Турция се проведе младежки обмен по КД1 на програма „Еразъм+“ посветен на подкрепата на даряване на органи за спасяването на човешки животи. Наименованието на проекта беше: The Lifelong Gift.

Участие в обмена взеха 52 младежи от България, Латвия, Румъния, Гърция и Турция. Приемащата организация беше от турска страна – Zift Proje.

Основната мисия на обмена беше чрез  методите на неформалното образование, тийм билдинг, множество работилници и дейности на открито и закрито, които да подтикнат младежите, след приключването да обмена да започнат да развиват тази социална дейност.

Главните идеи на този проект е да създадат нови приятелства, да се  запознаят участниците с нови култури, да се научат да работият в екип и да разрушат границите по между си. Субектът на проекта беше всъщност моторът за постигане на това.

Всяка от групите е представила страната си в пет последователни вечери, като след всяка такава вечер е близо организирано парти с песни и танци от съответната държава. Така по-лесно и забавно участниците са осъществили главните идеи на проекта.

Всяка дейност по време на изпълнение на проекта е осъществявана в интернационален екип, формиран на случаен принцип и по този начин се младежите се докосват до всеки участник персонално чрез разговори, забавление и  шеги са били постигнати целите на проекта.

През свободното време, участниците са се разхождали в центъра на града, посещавали са плажа, диско вечерите, пазаруването на сувенири, посещението на остров Bozcaada също е преминавало по същия начин – групи от участници от различните страни.

Участниците от Институт Перспективи, които съставиха групата е била активна. Ние бяхме и най-многобройната група след тази на домакините – 11 участници и 1 лидер. Откроихме се както на официалните занятия, така и при неформалните мероприятия. Споделя Николай Устамитев, който беше ръководител на групата. В обмена също така участие взеха докторант Натали Митова от ВТУ „Св.св. Кирил и Методий“ и младежите – Мария Петровалиева,  Симона Димитрова, Спас Николов, Еда Юсуф, Станислав Ланлов, Тодор Тодоров, Станислав Устамитев, Тургай Алис и Мартин Дачев. Които са доброволци в нашите клубове във Велико Търново, София и Варна.

 

Comments