НОВИНИ‎ > ‎

Институт Перспективи беше партньор по проект - SOCIAL ENTREPRENEUR GENERATIONS.

posted Jun 26, 2016, 1:14 PM by Institute Perspectives   [ updated Jun 26, 2016, 1:14 PM ]

В периода 17-24 юни 2016г. в Sarımsaklı/Bakikesir, Турция. Се проведе младежки обмен по КД1 на програма „Еразъм+ посветен на социалното предприемачество. Участие в обмена взеха 35 младежи от България, Латвия и Турция.

Основната мисия на обмена е чрез  методите на неформалното образование, семинари, тийм билдинг и дейности на открито, които да подтикнат младежите, след приключването да обмена да започнат да развиват социални предприемачески дейности. Тъй като в ЕС и Турция, нивата на младежката безработица са все още твърди високи. Като се прибавят и предизвикателствата свързани с емигрантската криза и др. Става ясно, че младите хора  в бъдеще ще имат все по-големи социални предизвикателства. Поради това, чрез обмена се цели от рано младежите да започнат да мислят, как да въвеждат нови идеи в общественият живот.

Лектор по време на обмена беше г-н Ахмед Куйтов, председател на Институт Перспективи. Той изнесе специални лекции посветени на:

-Философията на Еразъм Ротердамски и как тя се проявява в структурата на програмата за образование на Европейската комисия: Еразъм+

-Предизвикателствата пред социалното предприемачество.

-Как се създава младежка организация.

-Европейските ценности и тяхното мултиплициране от младите хора.

-Как се подготвя научено Есе.

Помощник тренер по време на обмена беше Димитър Господинов, който е един от най-новите членове на организацията ни. Той моделира сесии, посветени на създаването на колективна атмосфера чрез енерджайзъри и айсбрейкъри.

Специален гост по време на обмена беше д-р Хатдже Кедова, която е доктор по Руска история от ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“.


През цялото време на обмена, както по време на официалните занятия, така и в неформалните разговори представителите на Институт Перспективи са представили опита на организацията свързан с развитието на младежкия потенциал чрез включването му в образователни проекти на останалите младежи от Латвия и Турция. По време на обмена бяха споделени и добрите практики от обмена – Младите хора от безработицата към заетостта, който се проведе в гр. Свищов през Април. Г-н Куйтов подари екземпляри от издаденият наръчник на участниците в обмена.

Предпоследният ден, участниците имаха задачи в гр. Айвалък и остров Джунда, които са исторически места с много богата история и архитектура.