НОВИНИ‎ > ‎

Български младежи участваха в международен обмен посветен на екологичното мислене.

posted Aug 1, 2016, 12:14 PM by Institute Perspectives   [ updated Aug 1, 2016, 12:15 PM ]

В периода 21-27 юли 2016г. се проведе младежки обмен с тема – Ecofriendly в гр.Авейро, Португалия в който участваха 70 младежки работници от Португалия, Турция, Хърватия, Латвия, Италия, Хърватия, Унгария, Румъния и България. Българската делегация бе водена от председателят на Институт Перспективи – г-н Ахмед Куйтов и шест младежи на възраст 17-26г. от софийската и великотърновската структура на организацията.  Младежкият международен обмен е финансиран по програмата „Еразъм+, КД1, сектор „младеж“.

Основната цел на обмена е била да допринесе за повишаването на знанията и компетенциите на младежите за околната среда, основано на активно гражданство и чрез утвърждаване на ценностите на европейската демокрация и въз основа на оценяването на устойчивостта и ефективността при използването на природните ресурси. Повишаването на екологичните знания при младежите има за цел да ги мотивира да бъдат про-активни социални елементи носещи промяната в парадигмата на околната среда и еко възстановяването. 70 участника след обмена ще извършват инициативи за осведомяване на своите общности за съществуващите екологични проблеми и възможните решения.

Г-н Ахмед Куйтов, по време на обмена изнесе две публични лекции пред участниците посветени на:

-Важността на Еразъм+ за развитието и затвърждаването на европейските ценности сред европейските младежи.

-Изграждане на групова динамика посредством неформални методи на образование;

Елена Николова, ученичка в ЕГ „проф. д-р Асен Златаров“ гр. Велико Търново беше фасилитатор на айсбрейкърите.

По време на обмена, всички участници посетиха завод за рециклиране на отпадъци. Участниците проследиха процеса на рециклиране на боклука от пристигането му в камион до превръщането му в тор.