НОВИНИ‎ > ‎

24 младежи от Велико Търново се включиха в обучение посветено на европейските възможности

posted Jul 22, 2016, 12:31 AM by Institute Perspectives

На 19 и 20 юли 2016  в зала 30 на Младежки дом – Велико Търново се проведе обучение с тема: Как да се докоснем до европейските ценности?; Организирано от Институт Перспективи. Специални лектори на обучението бяха Магдалена Храбия и Дат Чио, студенти в магистърски програми на Икономическият университет в Краков и Пантеон – Сорбон, Париж. Целта на обучението бе да информира младите хора и личностите, които се интересуват от актуалните възможности за образование и развитие в рамките на Европейския Съюз и България. След успешното завършване на курса на участниците се предоставя възможност за включване в актуални международни образователни обмени и др. програми за професионално и личностно развитие на младия европейски гражданин на Институт Перспективи.

 По време на обучението Мирослав Димитров и Елена Николова, ученици от Езикова гимназия „проф. д-р. Асен Златаров“ гр. Велико Търново предоставиха своите новопридобити знания и компетенции от участията си в младежки обмени по програма „Еразъм+, няколко седмици по-рано.

Чрез текущото обучение, което е част от по-мащабна инициатива на Институт Перспективи се цели повишаване на осведомеността и активността на младите българи в европейският интеграционен процес. Понеже, според проучване на Юнеско от 2015г. в страната ни има 167 670 младежа на възраст 15-24 г., които не правят нищо - не учат, не работят и не се обучават. Поради този факт, страната ни е на първо място в ЕС с най-висок процент от млади хора, които не са обхванати от образователната, социалната и трудовата система. Това, че не успяваме да използваме потенциала им, носи загуби от 1.3 млрд. евро годишно за страната.

 

                                         

                                        
Comments